Het Droomcollectief is dé manier om jouw woonwensen vorm te geven, samen met je toekomstige buren of flatgenoten.
Het Droomcollectief fungeert als serviceorganisatie, ondersteund door het ervaren ontwikkelteam van LATEI. De voordelen van Het Droomcollectief worden extra duidelijk als je bekijkt wat er allemaal komt kijken bij het succesvol opzetten en uitvoeren van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap-project.
We zetten verschillende stappen en activiteiten voor je op een rijtje. Met een flinke slag om de arm, want elk CPO-project is maatwerk. Soms zullen we bepaalde stappen tegelijk uitvoeren, aanpassen of zelfs overslaan.
Stap 1: Collectief vormen
Eerste vereiste voor een project met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is dat je voldoende deelnemers bij elkaar krijgt. Met hulp van Het Droomcollectief zet je een trein in beweging waar eventuele andere geïnteresseerden makkelijk in kunnen stappen.
We creëren samen een concrete structuur, met een pakkende naam, vrijblijvende artist impressions van de woningen en een website, waardoor je de drempel voor deelname verlaagt. ‘Particulier’ kan immers best ook ‘professioneel’ zijn.
Stap 2: Opstellen programma van eisen
Projectontwikkeling begint met het opstellen van een algemene beschrijving en het programma van eisen. Hierbij kan iedere deelnemer zijn of haar ideeën en wensen inbrengen. Dit is echter ook een complicerende factor. Die wensen zijn vaak zeer gevarieerd en kunnen zelfs conflicteren.
Wat is realistisch? Wat is technisch uitvoerbaar? Wat is haalbaar gezien het budget? Bij het nemen van al deze beslissingen zullen compromissen nodig zijn. Dan is het handig als een onafhankelijke coördinator met voldoende technische expertise kan helpen bij het doorhakken van knopen.
Stap 3: Een schetsontwerp maken
Weet je eenmaal aan welke functionele en esthetische eisen de woningen moeten voldoen, dan kun je een architect zoeken om een passend ontwerp te maken. Uiteraard hebben wij verschillende architecten in ons netwerk die Het Droomcollectief met veel enthousiasme kunnen ondersteunen.
Maar heb je al een architect op het oog of ben je zelf architect, dan kan dat natuurlijk ook. Jullie wensen blijven leidend bij elke beslissing.
Stap 4: Pitchen bij de gemeente
De ontwikkeling van woningen op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap gaat vaak gepaard met door de gemeente opgestelde regels. Soms is er bijvoorbeeld een soort competitie voor het toekennen van een project aan een groep. Iedereen kan dan meedingen via een ‘pitch’. Een speciale commissie kiest uit de verschillende collectieven een ‘winnaar’ die het project mag gaan uitvoeren.
Het ligt voor de hand dat een CPO ondersteund door een betrouwbare en ervaren partij als LATEI, alleen daardoor al een betere kans maakt. Bovendien kunnen wij de pitch-documenten en de presentatie van het project op professionele wijze opstellen, voor nog meer kans op een positieve beslissing.
Stap 5: Van Schetsontwerp naar Definitief Ontwerp
Lijkt het project inderdaad levensvatbaar en zijn er geen wettelijke obstakels, dan wordt het tijd om het Definitief Ontwerp, het zogenaamde DO, te gaan maken. Het DO is een gedetailleerdere uitwerking van het Schetsontwerp. In het DO leggen we de gevelindelingen en plattegronden van de woningen vast, in onderlinge samenhang. Ook kun je in deze fase samen met de architect de materialen en kleuren uitzoeken.
Ondertussen zijn ook de constructeur en de installatie-adviseur aan het werk gegaan om de verschillende wensen te vertalen in een maakbaar en goed functionerend woonplan. Nadat Het Droomcollectief het DO heeft vastgesteld, wordt dit uitgewerkt in de omgevingsvergunning en contractstukken.
Stap 6: Bestek maken en aannemer kiezen
Is iedereen het eens over de vorm, dan is het tijd om de technische specificaties op te stellen en een bestek te maken. Met de technische omschrijving in de hand kunnen we op zoek naar een goede aannemer. Ook hierbij komt onze marktkennis weer goed van pas. We zetten de opdracht uit, vergelijken offertes, selecteren samen met de particuliere opdrachtgevers de aannemer en zorgen voor waterdichte contracten.
Als ervaren marktpartij kunnen we scherp inkopen en dus kosten besparen. Ook al omdat de aannemers weten dat ze met een goed doortimmerde werkbeschrijving aan de slag kunnen.
Stap 7: Leveranciers kiezen en offertes aanvragen
Je wilt optimaal gebruik maken van de kennis van professionals. Dus maak je kritische keuzes als het gaat om externe leveranciers voor onder meer keukens, badkamers, vloer- en wandafwerking en zonwering. LATEI ontwikkelt al ruim 25 jaar woningen in heel Nederland. Als partner van een Droomcollectief profiteert jouw CPO-project van onze kennis van projectontwikkeling en de markt bij de selectie van de juiste deskundigen en het aanvragen en vergelijken van offertes.
Wij kunnen namens jullie de juiste kritische vragen stellen en leveranciers weten ook dat wij verstand hebben van zowel projectontwikkeling als de marktprijzen. Ze zullen dan ook met serieuze voorstellen en scherpe offertes komen.
Stap 8: Financiering en subsidies
CPO-projecten maken soms niet optimaal gebruik van de mogelijkheden om subsidies te krijgen. Er zijn allerlei regelingen, bijvoorbeeld voor financiering van duurzame oplossingen. We verkennen samen de mogelijkheden om subsidie aan te vragen.
Dit geldt ook voor de financiering van het totale project. Als ervaren projectontwikkelaar hebben wij de juiste contacten om het project voor te financieren. Dit is belangrijk, omdat je niet zomaar een hypotheek krijgt voor een gebouw of wijk ‘op tekening’.
Stap 9: Administratieve begeleiding
Bij de meeste CPO-projecten zonder externe ondersteuning trekken één of twee mensen de kar als het gaat om de administratie. Vergunningen, contracten, financiële verantwoording, het oprichten van een vereniging van eigenaren… er komt heel wat bij kijken.
Het Droomcollectief levert stevige ondersteuning bij dit werk. Je bent zelf nét zo nauw betrokken als je wenst, maar wel met de zekerheid dat alles onder de streep keurig in balans is.
Stap 10: Garantie en onderhoud
In de contracten met de aannemer nemen we duidelijke voorwaarden op omtrent de garantie. Dit is overigens grotendeels wettelijk geregeld, dus in principe kan er weinig mis gaan. Toch is het fijn om een professional aan je zijde te hebben als achteraf niet alles 100% in orde blijkt te zijn.
We houden ook na de oplevering een vinger aan de pols en helpen bij het oplossen van eventuele kinderziektes of andere problemen.
“Het Droomcollectief stelt namens de particuliere opdrachtgevers de juiste kritische vragen en leveranciers weten dat wij verstand hebben van zowel projectontwikkeling als marktprijzen.”